Sluiten ×

Update rondom vrijwilligerswerk tijdens de Corona crisis (7-7-2020)

 

Uiteraard blijft veiligheid een belangrijk uitgangspunt voor ons en jou als vrijwilliger. Daarom blijft de mogelijkheid om een ruimte op ons kantoor kunt reserveren, als de digitale middelen niet toereikend zijn voor een persoonlijk gesprek. Soms is fysiek contact de enige optie om iemand goed te kunnen ondersteunen. Dit aanbod blijft dus staan. Mocht je op een ‘neutrale’ locatie iemand willen spreken, doe dat dan vooral op ons kantoor. Wij hebben de juiste materialen om dit op een veilige manier te doen. Bel wel even (0180 691 800), zodat je zeker bent van een plekje.

 

Huisbezoeken
Vanaf 1 juli is het ook weer mogelijk om als vrijwilliger van KijkopWelzijn naar de mensen thuis te gaan. Dit is heel goed nieuws! We hebben veel berichten gehad van de vrijwilligers die weer staan te trappelen om iets te kunnen betekenen. Dit vinden wij erg mooi om te lezen. Echter zijn hier wel een aantal vereisten aan verbonden. Zorg dat je bij ieder huisbezoek de onderstaande maatregelen opvolgt. Op deze manier hopen wij op een veilige omgeving voor jezelf en de klant.

1. Gezondheidscheck: De gezondsheidscheck is verplicht op het moment van telefonisch contact en zodra je op de afspraak verschijnt. Vraag of degene die je gaat zien gezondheidsklachten vertoont of iemand in het huishouden gezondheidsklachten vertoont. Denk dan aan hoesten, verkoudheid of koorts. Is dat het geval? Dan gaat de afspraak niet door. Vanzelfsprekend ga jij als vrijwilliger ook niet op bezoek als je zelf of iemand binnen het huishouden gezondheidsklachten hebt.
2. Maximaal drie personen: Er zijn maximaal drie personen aanwezig gedurende de afspraak. Dat is de vrijwilliger, de cliënt en maximaal één extra persoon (partner, zoon of dochter, professional). Ook voor deze persoon moet de gezondheidscheck positief zijn.
3. Buiten: Ga indien mogelijk naar buiten voor de afspraak. Denk aan een balkon, een tuin of maak een wandeling. Blijf wel op anderhalve meter afstand van elkaar. Dit is afhankelijk van het weer en hetgeen dat je komt doen. De administratie buiten op orde maken of schulden in de tuin bespreken is niet altijd even handig. Maak hierbij een goede afweging. Moet de afspraak toch binnen plaatsvinden? Vraag of de ruimte goed geventileerd kan worden. Zet ramen of deuren open; beginnend onderzoek geeft aan dat ventileren ontzettend belangrijk is.
4. Overige maatregelen: Houd rekening met de lopende maatregelen. Zorg dus altijd voor minimaal anderhalve meter afstand, was je handen bij voorkeur bij binnenkomst/vertrek en hoest/nies in je elleboog. Ga thuis naar het toilet en probeer tijdens het bezoek een toiletbezoek te vermijden.
5. Beschermingsmiddelen: Op kantoor van KijkopWelzijn hebben wij beschermingsmiddelen als je dat als vrijwilliger prettig vindt. Denk aan mondkapjes en desinfectiemiddel. Gebruik van de mondkapjes per afspraak steeds een nieuwe. Eventueel kunnen meerdere mondkapjes per week worden opgehaald indien je meerdere afspraken hebt staan met klanten.
6. Indirect contact: Probeer zo min mogelijk indirect contact te hebben. Voor sommige functies is dat moeilijk. Neem bijvoorbeeld een extra pen mee en wissel deze niet uit. Neem een eigen flesje water mee. Raak zo min mogelijk zaken zoals deurklinken aan.
7. Bespreek met de persoon: Bespreek bovenstaande richtlijnen met de persoon waar je op bezoek gaat. Zo weet hij of zij ook dat het momenteel weer mogelijk is, maar wel een beetje anders dan normaal.

Het fysieke contact is niet verplicht! Dit willen wij met heel veel nadruk aangeven. De mogelijkheid om op bezoek te gaan is een wens van een aantal vrijwilligers en nu dus ook mogelijk. Echter kan ik mij voorstellen dat je dat nog niet wilt. Geen zorgen, dan wacht je daar gewoon nog even mee. Als je in een van de risicogroepen valt, kan het slimmer zijn om nog thuis te blijven. Dat respecteren wij uiteraard.

Ga je weer aan de slag? Laat het even weten in een reactie op deze mail. Ik stuur het dan door naar de juiste collega, die vervolgens contact met je opneemt.

 

Groepsactiviteiten (Windsingel en Vrijenburg)
Ben je als vrijwilliger verantwoordelijk voor groepsactiviteiten in Dienstencentrum de Windsingel of Buurtkamer Vrijenburg? Neem dan contact op met Ingrid via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Windsingel) of Esther via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Vrijenburg). Per activiteit bekijken wij de situatie (inrichting, wel of geen gebruik van consumpties, maximaal aantal deelnemers, et cetera). Laat weten of je op korte termijn wilt beginnen met de activiteiten. Hierbij is het belangrijk dat je alleen begint met toestemming vanuit ons.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barendrechts Beste

Ook dit jaar zijn KijkopWelzijn en de Gemeente Barendrecht op zoek naar Barendrechts Beste. 

Dé aanmoedingsprijs voor inwoners en organisaties die sociale activiteiten organiseren voor bewoners van Barendrecht.

 

Barendrechts Beste werd in 2019 voor het eerst georganiseerd en gewonnen door Petition, een groep jonge initiatiefnemers die zich inzetten voor meer ontmoetingsplaatsen, evenementen voor jongeren en buurtactiviteiten. De initiatiefnemers werden ondersteund bij wat er nodig was om de activiteiten uit te voeren en een stichting op te richten.

 

Dit jaar is onze zoektocht naar mooie sociale initiatieven actueler dan ooit. Door de Corona crisis zijn vele landelijke en regionale activiteiten ontstaan. Zo ook in Barendrecht! Er worden boodschappen voor elkaar gedaan, gratis planten bezorgd bij zorgcentra of een ‘ik denk aan je’-kaart verstuurd. Voor deze editie van Barendrechts Beste is het thema dan ook: voor elkaar!

 

Niet één maar drie initiatieven kunnen een prijs winnen! Dit kan zijn in de vorm van materiaal, ondersteuning en/of een geldbedrag. Er is namelijk een te verdelen budget beschikbaar van maximaal 2500 euro.

 

Meedoen? Lees verder voor de voorwaarden!

 

Voorwaarden

 

Voor wie?

 

Stichtingen en/of verenigingen met een sociaal-maatschappelijk doel,

Bewoners van Barendrecht, buurtverenigingen, buurtcommissies en buurtwerkgroepen

 

Waarom doe je mee?

 • Je wilt een nieuw sociaal initiatief starten
 • Je organiseert al een sociale activiteit, maar je hebt een impuls nodig om dit te versterken en/of voort te zetten
 • Jouw initiatief is een succes en heeft het in zich om het bereik, de werking ervan te vergroten, bijvoorbeeld door uitbreiding naar andere buurten, wijken, doelgroepen

Wat kun je winnen?

 • Een geldbedrag om jouw initiatief te starten, te versterken of uit te breiden
 • Begeleiding/ondersteuning bij het bewerkstellingen van het doel dat jij voor ogen hebt 
 • Materialen die nodig zijn voor jouw initiatief

Wat vragen wij?

 • Een beschrijving van jouw initiatief
 • Hoe ben je op het idee gekomen
 • Waarvoor is het nodig, voor wie is het
 • Wie doen er mee en met welke inzet (vrijwilligers, bewoners, anderen)
 • Kan het initiatief (na de opstart) voortbestaan

 

Ideeën, initiatieven en/of activiteiten kunnen tot 26 juni 2020 worden aangemeld via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Wijk en Vrijwilligerswerk, KijkopWelzijn).

 

Maximaal 5 aanmeldingen worden geselecteerd en uitgenodigd om pitch voor de jury te doen. Dit zal plaatsvinden in week 28 (6 t/m 10 juli).

 

Voor de zomervakantie worden alle deelnemers geïnformeerd wie de drie genomineerden zijn voor Barendrechts Beste 2020.

 

Na een welverdiende vakantie worden de genomineerden bekend gemaakt. Van 3 t/m 27 september 2020 kan door alle inwoners van Barendrecht gestemd worden op hun favoriet. De winnaar wordt bekend gemaakt in de landelijke Week Tegen Eenzaamheid van 1 t/m 8 oktober!

 

 

Poster Barendrechts Beste A5 Afbeelding

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Wijkwerk

 

Waarom wijkwerk

Als wijkwerkers helpen wij bewoners om leuke en serieuze activiteiten te organiseren in de buurt. Ook bieden wij ondersteuning bij het vinden van oplossingen voor gesignaleerde problemen, of wij brengen u in contact met organisaties die u verder kunnen helpen. Onze ondersteuning is tijdelijk, totdat u als bewoner(s) zelf verder kunt.

 

Daarnaast organiseren wij jaarlijks verschillende activiteiten en projecten waaraan u als bewoner en/of organisatie kunt deelnemen. Bekijk hiervoor de website van KijkopWelzijn of geef u op voor onze nieuwsbrief. 

 

Buurtkamer

In Buurtkamer Vrijenburg kunt u deelnemen aan activiteiten die daar georganiseerd worden door vrijwilligers. Ook is het mogelijk om hier uw eigen activiteiten voor de buurt te organiseren. 

 

Wanneer wijkwerk
• U heeft als groep bewoners of organisatie een leuk idee voor de buurt en wilt weten hoe u dat aanpakt.
• U wilt zelf of als organisatie graag andere bewoners ontmoeten en samen met hen iets ondernemen. 
• U wilt als vrijwilliger iets betekenen voor de buurt.

 • W en VW 4

Vrijwilligerswerk

 

Vrijwilliger worden

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen, dan bent u bij ons van harte welkom. Wij geven u graag advies en/of tips voor het vinden van passend vrijwilligerswerk. U kunt ookeen kijkje nemen op onze vacaturebank en reageren op een divers aanbod van vacatures bij verschillende organisaties. Via de vacaturebank kunt u direct solliciteren bij de betreffende organisatie.

Werken met vrijwilligers

Wilt u met vrijwilligers gaan werken of werkt u met vrijwilligers, en kunt u hierbij ondersteuning gebruiken?
Ook dan kunt u bij ons terecht.

 

Op zoek naar vrijwilligers

Als organisatie kunt u na inschrijving op de digitale vacaturebank uw vacatures plaatsen; zo kunnen geïnteresseerden rechtstreeks op uw vacature reageren.

 

 

Wijk en VrijwilligersWerk

Binnenlandse Baan 30

2991 EA Barendrecht

T  0180-691 802

E  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

I   www.kijkopwelzijn.nl

 

 W en VW 1

 

 

 

%MCEPASTEBIN%
Contactgegevens

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.